Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruikt u de zon om (tap)water te verwarmen. De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De kosten van een zonneboiler liggen tussen de € 2.500 en € 5.000 (exclusief de combiketel). Met een zonneboiler bespaart u gemiddeld 170 m3 tot 200 m3 gas per jaar. De terugverdientijd (zonder subsidie) is ongeveer 30 jaar. Dit is ook de levensduur van een zonneboiler. 

Gemiddeld heeft u voor de collector van de zonneboiler een oppervlakte van 2,8 m2 nodig en een voorraadvat van 100 liter. Om een zonneboiler te kunnen aansluiten moet uw cv-ketel geschikt zijn. Dit wordt aangegeven met het gaskeurlabel NZ. Dit betekent dat uw ketel het water (extra) kan opwarmen als de zon niet genoeg warmte levert. 

U kunt een zonneboiler het beste laten plaatsen door een erkende installateur. Dit in verband met risico op legionella en lekkages. Een zonneboiler heeft weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse controle in combinatie met het onderhoud van de cv-ketel is genoeg. 

Meestal heeft u voor het plaatsen van een zonneboiler geen vergunning nodig. Er zijn echter uitzonderingen. Informeer daarom bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft.